EU-valet: förtidsrösta i Nynäshamn

Nyheter

Den 25 maj är det val till Europaparlamentet. Även om det är ett tag dit så är det faktiskt möjligt att rösta tidigare än så då förtidsröstningen börjar redan den 7 maj. På flera platser i kommunen kommer det att finnas möjligheter att förtidsrösta i Nynäshamn. Nedan kan du läsa om var, när och hur.

Möjligheter till förtidsröstning i Nynäshamn kommer att finnas i Folkets Hus, Ica Kvantum Nynäshamn, Sjötelegrafen, Sorunda församlingshem och Centrumhuset i Ösmo. Både boende inom och utom Nynäshamns kommun kan förtidsrösta på samtliga dessa platser och på samma sätt kan boende i Nynäshamn givetvis välja att förtidsrösta i vilken annan förtidsröstningslokal i Sverige som helst. Man behöver alltså inte förtidsrösta i Nynäshamn bara för att man är boende i Nynäshamns kommun.

För att förtidsrösta så tar man sig till valfri förtidsröstningslokal med sitt röstkort och en ID-handling. Proceduren påminner sedan mycket om rutinen vid vanlig röstning. Dvs. man tar sina valsedlar till röstbåset, kryssar eventuellt för en kandidat man vill personrösta på och sedan stoppar man valsedeln i valkuvertet (I valet till Europaparlamentet är hela Sverige en enda valkrets, ett partis valsedel ser alltså likadan ut i hela landet).

Efter detta skiljer sig dock förtidsröstning mot ”vanlig” röstning. Istället för att valkuvertet stoppas i en valurna placeras det nu, tillsammans med röstkortet, i ett fönsterkuvert som klistras igen. Röstmottagaren antecknar i en väljarförteckning att du lämnat en förtidsröst och den skickas till vallokalen i ditt valdistrikt. När vallokalen sedan stängt den 25 maj så öppnas fönsterkuvertet och ditt valkuvert placeras i valurnan tillsammans med övriga väljares röster. Efter detta räknas alla röster.

Om du ångrar din förtidsröst kan du ångerrösta genom att gå till din vallokal på valdagen. När du kommer till vallokalen kommer i så fall fönsterkuvertet med ditt valkuvert och ditt röstkort att återlämnas till dig, och du kan välja att rösta som vanligt.

 

Öppettider för lokalerna där du kan förtidsrösta i Nynäshamn hittar du på nedanstående länkar:
Folkets Hus
Ica Kvantum Nynäshamn
Sjötelegrafen
Sorunda församlingshem
Centrumhuset i Ösmo

Vissa av kommunens verksamheter kommer att ha en dag vardera där personerna som vistas där får möjlighet att förtidsrösta i EU-valet. Dessa platser är:
Nynäshamns gymnasium 21/5 kl. 11-14
Rosengården 18/5 kl. 14-16
Servicehuset Balder 18/5 kl. 11-13
Sunnerbo ålderdomshem 18/5 kl. 14,30-15,30
Tallåsens ålderdomshem 21/5 kl. 12,30-13,30

 

Oavsett om du väljer att rösta på valdagen eller om du väljer att förtidsrösta och oavsett om du väljer att förtidsrösta i Nynäshamn eller någon annanstans i Sverige så glöm inte det viktigaste: gå och rösta!