Folkpartiet fortsätter utveckla Nynäshamn

Nyheter

När förhandlingarna i Nynäshamn nu är avslutade står det klart att vi i Folkpartiet kommer få fortsätta vårt arbete med att förbättra Nynäshamns kommun, denna gång i samarbete med (S) och (MP). Eftersom detta besked, precis som de flesta politiska besked gör, har lett till många synpunkter och frågor vill vi nu berätta om vår syn på det politiska läget i Nynäshamn.

Valresultatet i Nynäshamns kommunalval var väldigt splittrat och gav ingen tydlig politisk majoritet. De två stora partierna (S) och (M) tappade flera mandat medan samtliga småpartier utom (KD) ökade. Vi är givetvis mycket glada över vårt ökade väljarstöd. Vi i Folkpartiet ansåg att valresultatet krävde att samtliga partier som vill ta ansvar för Nynäshamn behövde vara beredda att föra dialog med många olika partier, och det var därför precis det vi gjorde.

Vi i Folkpartiet har hela tiden haft som mål att få så stort genomslag som möjligt för den politik som vi gick till val på och som finns att läsa i vårt kommunalpolitiska program. Förhandlingar fördes med många olika partier och trots att det funnits flera olika hypotetiska konstellationer där FP skulle vara en del i ett kommunalt styre så ska man även ha i åtanke att det alltid, för alla partier, finns en risk att andra partier bildar en koalition där ens eget parti inte ingår. Detta är ett faktum även för oss i Folkpartiet.

Det finns stora skillnader i kommunpolitik och rikspolitik och koalitionsmöjligheterna ser ofta radikalt annorlunda ut på kommunal nivå. Bara för att ta ett exempel så styrs Nässjö den kommande mandatperioden av en koalition bestående av Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna. En axplock från hela den politiska skalan med andra ord.

Även här i Nynäshamn har vi under den gångna mandatperioden sett exempel på oväntade majoriteter. Ett exempel är den skattesänkning som FP och S föreslog förra året, men som stoppades av en majoritet i kommunfullmäktige bestående av bland annat Vänsterpartiet och Moderaterna.

 

Vi är övertygade om att vi den kommande mandatperioden kommer ha större möjlighet att genomföra våra politiska förslag genom att sitta i det politiska styret än vi hade haft som ett litet parti i opposition, och därför var vår ambition i förhandlingarna att få till ett styre där FP var en stor och viktig del. Vi är nöjda med att nu kunna säga till våra väljare att det finns mycket goda möjligheter att ge Nynäshamn den liberala politik som de har röstat på, eftersom vi i den framförhandlade koalitionen kommer att ha många tunga poster som vi inte skulle haft om vi suttit i opposition. FP kommer bland annat ha ordförande i kommunfullmäktige och miljö- och samhällsbyggnadsnämnden samt vice ordförandeposten i kommunstyrelsen, barn- och utbildningsnämnden och Nynäshamnsbostäder.

 

Folkpartiet är ett liberalt parti på mitten av den politiska skalan. Allt från Moderaterna och Socialdemokraterna till Centerpartiet och Miljöpartiet ligger inom den sfär av politiska partier som vi kan samarbeta med. Vi är övertygade om att politiskt ansvarstagande bygger på samarbete och vi är övertygade om att samarbetet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet ger oss goda möjligheter att utveckla Nynäshamn.

De kommande fyra årens arbete börjar nu.

Daniel Adborn, kommunfullmäktigeledamot (FP)
Leif Öbrink, kommunfullmäktigeledamot (FP)
Nicholas Nikander, kommunfullmäktigeledamot (FP)